Verdensmestere i sjakk

Verdensmestere i sjakk 1886-2021

Verdensmesterne i sjakk har levert fantastisk underholdning for tilskuerne gjennom snart 150 år. Lenge før det har også store slag blitt utkjempet, men den aller første verdensmesteren ble Wilhelm Steinitz.

Steinitz var en ung østerriksk mann som interesserte seg for lyrikk og sjakk. Hans stil var å utnytte små fordeler. Steinitz vant 4 etterfølgende titler.

Andre vinnere:

  • Emanuel Lasker: 6 etterfølgende titler
  • Jose P. Capablanca: 1 tittel
  • Aleksandr Alekhin: 4 titler
  • Max Euwe: 1 tittel

Etter dette fulgte et over 40 års sovjetisk hegemoni av verdensmestere. Vi kan nevne Botvinnik, Smylsov, Talkov, Petrosian, Spasskji, Fisher, Karpov og Kasparov. Men selv om muren falt (?) og Sovjet ble Russland så fortsatte den store bjørnen i øst å regjere sjakkbrettet.

Vi fikk andre vinnere som beviste nok en gang at Russland er best.

Verdensmesterne kom på rekke og rad, Kramnik, Karpov, Khalifman, Ponomarjov, Kasimdzenjov, Topalev og til slutt Kramnik en gang til. Det russiske veldet stod for fall.

Vinnere fra 2006-2021

Vi er inne i en periode som er helt unik. Det har aldri før blitt avlyst verdensmesterskap på grunn av pandemi, og sjakken kom nærmere Norge enn noen annen gang. Men først hvordan gikk det videre.

Det var nå den indiske spillere Adnan virkelig viste sitt talent. Vishy, som han også kalles, er en gambit spiller av rang. Det tok han til 5 verdensmestertitler på rad fram til og med 2012.

I 2013 stod han igjen i finalen, denne gang mot Magnus Carlsen. Og som alle vet, det har kun vært en vinner siden den gang, nemlig vår egen Magnus Carlsen.

Leave a Reply