Brettspillet sjakk

Strategispillet sjakk

Sjakk er et svært avansert brettspill som anses å ha svært høy kompleksitet. Det kreves enorm kunnskap og konsentrasjon for å bli god i sjakk, og noen mener man nesten må være gude-begavet for å kunne mestre dette spillet til sitt fulle.

Når det er sagt, så går det an å lære seg strategier for å bli god i sjakk. Strategien går på å memorere trekk og lage systemer for å huske dem. Her er noen strategier som er velkjente over hele verden. De er ofte knyttet til åpningen av spillet som kan være svært avgjørende:

  • Spansk åpning
  • Italiensk åpning
  • Russisk åpning
  • Kongegambit
  • Siciliansk forsvar
  • Grünfelt-indisk forsvar

Vi ser at ordene åpning, gambit og forsvar går igjen. Det er naturlig å forstå hva åpning og forsvar betyr, men hva betyr gambit?

Hva er gambit

En gambit betyr at man tenker mange tekk fram i tid og tillater seg å miste brikker for å senere ta mer verdifulle brikker. Et tap av bonde kan være et slikt tilfelle. Ordet i seg selv er utledet fra spansk og kan bety noe som å spenne ben på noen!

Logisk tenking ikke nok

Noen mener at de beste sjakkspillerne kan se over 100 trekk fram i tid. Det betyr ikke bare at de har sett de faktiske trekkene som vil komme til å skje, men også alle de andre mulige trekkene. Dette vil medføre en så enorm rekke trekk, at man ikke helt kan forstå hvordan dette er mulig.

Det er kanskje dette som fascinerer så mange med sjakk. Det utrolig komplekse spillet som alle kan starte med om de vil. Det eneste som kreves er et sjakkbrett med 32 brikker.

Leave a Reply